Onderhoud ontijzeringsinstallatie melkveehouderij
Onderhoud ontijzeringsinstallatie melkveehouderij

Bij melkveehouderij Hoogeveen v/d Berg en M. de Boer te Vledderveen was een ontijzeringinstallatie aanwezig. Dhr. W. Hoogeveen zocht een oplossing om op piekmomenten wanneer de watervraag hoog is het water ijzervrij te krijgen wat op dit moment niet mogelijk was. Hier was al goed over nagedacht en kon er na goed overleg een passende oplossing toegepast worden. Zowel de ontijzeringinstallatie, wateropslag als drukopvoersysteem zijn uitgebreid en gemoderniseerd.

 

Klant aan het woord:

"Wij melken sinds februari 2016 140 melkkoeien in een nieuwe stal. Bij de bouw hebben we een ontijzerings installatie geplaatst. Doordat we melken met een melkstal is er rond het melken een behoorlijke piek in het watergebruik. Het water gaat vanuit de ontijzering via de voorkoeler naar een 5 m3 voorraadvat. Deze wordt volledig gevuld in 1,5 uur. Dit water wordt vervolgens met een andere pomp op druk gebracht om de melkstal schoon te spuiten en de waterbakken te vullen.

Door de hoge watervraag wordt het water niet genoeg gecirculeerd door het filterbed wat een negatief effect heeft op de kwaliteit van het water. Het advies werd gegeven om een ionenwisselaar te plaatsen voor mijn gevoel wordt het water dan te schoon, alle mineralen worden eruit gehaald. Een alternatief was het werken met een warm en koud bassin systeem hierdoor wordt de piek in watervraag opgevangen met de voorraad uit het koude bassin waardoor de ontijzering minder wordt belast. In mijn ogen een simpel en doeltreffend systeem. Alleen de prijs was hoger dan de gehele installatie 5 jaar eerder heeft gekost. Dit was voor mij de reden om opzoek te gaan naar een bedrijf die dit op een simpele en betaalbare manier kon aanleggen. Ik ben op internet gaan zoeken en kwam zo bij Kees de Boer uit. ik heb de situatie uitgelegd en Kees is langs geweest om het huidige systeem te bekijken en hoe te komen tot een goede oplossing.  We waren het al snel eens dat het met een simpele ingreep een extra 5m3 bassin en een frequentie geregelde pomp de piek opgevangen kon worden en de ontijzering kon worden ontzien. Het geheel is netjes in een 6 kantjes tellende open offerte gespecificeerd wat inzicht geeft wat ik krijg voor mijn geld en geen open einden.

Na opdracht kon het geheel op korte termijn worden gerealiseerd.  Alles is netjes geïnstalleerd en opgeleverd. Tijdens de aanleg zijn er nog wat extra punten meegenomen waardoor het proces nog beter werkt. Doordat we zelf bij de installatie meegeholpen hebben is er achteraf besloten om de daadwerkelijke kosten te calculeren en zo kwamen we iets lager uit dan vooraf begroot. Al met al blij dat we gekozen hebben voor De Boer Water en Beregeningstechniek."